ALACATI BALIK MEZATI NAM-I DİĞER TAŞ

 

Balık yemek isteyen ya da restoranına deniz ürünleri almak isteyen sabah saat 10:30’da balıkcı kooperatifinin önündeki uzun ve geniş mermer tezgahın etrafında yerini almaya başlar cünkü tam 11:00’da ihale usulüyle Ege Denizinin en güzel balıkları görücüye cıkacak ve kıyasıya bir satın alma yarışı başlayacaktır.

Tezgahın etrafında sadece insanlar yoktur;günlük kısmetini bekeleyen uslu ama cingöz Alacatı kedileri de yerlerini alırlar.

Akşamdan denize acılıp sabaha kadar sandalında av yapan balıkcılar ağlarına ne takıldıysa kooperatife getirip ekmek paralarını cıkartırlar.

Ve işte saat 11 olmuş,heyecan dolu anlar başlamıştır.

Tezgahın üzerinde Alacatı’nın derya kuzuları hala canlı canlı duruyor.Fangri,mercan,barbun,goppes,cipura,karagöz,kalamar,zargana,ahtapot,peygamber balığı,levrek,kefal,ağzıkırmızı,adabeyi ve daha pek cok ceşit taze kuzular tezgahta zıplarken insana “Denizden babam cıksa yerim” sözünü hatırlatır, “Akşama hangisiyle kac duble yol alırım” diye düşüncelere sokar.

Balığı temizlemeyi bilmiyorsanız dert değil cünkü aynı yerde balığınızı temizletebilirsiniz.Balığı en güzel nasıl pişireceğinizi bilmiyorsanız da dert değil cünkü zaten etrafınızdaki diğer alıcılar size bu konuda ipucu verecektir.

Bu arada ihaleyi yöneten Ali Abi’yi unutmamak gerekir.Şahsına münhasır tarzıyla hem ihalenin dürüst yöneticisi hem de komik kahramanıdır.

Eğer o gün balık alamadıysanız üzülmeyin cünkü bir sonraki gün yine tam 11’de tezgahtaki kuzular sizi bekliyor olacak.

Haydi rastgele...